joi, 25 ianuarie 2018

Dieta in timpul sarcinii si alaptarii

Creșterea corespunzătoare în greutate a mamei în timpul sarcinii este importantă pentru sănătatea copilului. Studii citate de Koletzko, Berthold, "German national consensus recommendations on nutrition and lifestyle în pregnancy by the ‘Healthy Start-Young Family Network’" Ann Nutr Metab 63.4 (2013):311-22, au arătat că greutatea corporală la începutul sarcinii pare să aibă un impact mai mare asupra stării de sănătate a mamei și copilului decât greutatea acumulată în timpul sarcinii.
Femeile supraponderale au un risc crescut de diabet gestațional, hipertensiune arterială, naștere prematură și complicații în timpul sarcinii. Femeile supra și subponderale ar trebui să urmărească să ajungă la o greutate normală înainte de a rămâne gravide. Se recomandă luarea în considerare a suplimentarii cu fier a dietei ovo-lactovegetariene (lapte, produse lactate și ouă) pentru a asigura un aport adecvat de fier în timpul sarcinii.
Sursa foto: Fine-Diets
Se recomandă consiliere specifică medicală și suplimentarea obligatorie cu micronutrienți și vitamine a gravidelor cu o dieta exclusiv pe baza de plante (vegan), chiar și cu alegerile atente de alimente, pentru că altfel se expune la riscuri grave de sănătate, în special pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului prin neacoperirea nevoilor nutritive ale mamei și copilului.
Sunt situații în care femeile gravide apreciază eronat nevoile lor energetice pe perioada sarcinii și cresc aportul energetic.Există asocieri negative între obezitatea maternă și inițierea alăptării.Studii citate de Koletzko, Berthold, et al.43.au arătat că o dietă cu aport prea mare de energie poate avea efecte nefavorabile asupra creșterii în greutate a femeii în cursul sarcinii și asupra sănătății fătului.
Se recomandă abstineță de la consumul de alcool pe perioada sarcinii sau alăptării, fiind cea mai sigură opțiune.Pentru femeile care aleg să bea, să ofere consiliere cu privire la nivelul maxim de aport și momentul optim de alăptare în raport cu aportul. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la malformații congenitale, întârziere de crestere și dezvoltare, efecte adverse asupra comportamentului ulterior al copilului (hiperactivitate, impulsivitate, comportament riscant, tulburări de dezvoltare mentală și socială și tulburările de maturitate socială). Pe baza datelor disponibile și a particularităților individuale, este dificil a prezice care este cantitatea de alcool fară risc.
Se recomandă abstinența de la fumat activ sau pasiv în egală măsură pe perioada sarcinii.
Se recomandă suplimentarea aportului de apă în timpul alăptării cu cel puțin 0,75-1 litru peste consumul obișnuit, luându-se în considerare cantitatea de lapte eliberată din sân .
Se recomandă ca în timpul sarcinii să se evite consumul alimentelor care pot conține listeria.
Aceste alimente sunt în general refrigerate și gata pentru consum: brânzeturi moi (de exemplu camembert) dacă nu sunt fierte și servite fierbinți, bucăți de carne rece, salate, fructe de mare crude sau crude afumate, lapte și derivate nepasteurizate.

Se recomandă sfătuirea tuturor mamelor ca pe perioada sarcinii și alăptării să aibă o dietă normală, fără restricții.
Se recomandă ca la începutul sarcinii, să se discute dieta și obiceiurile alimentare ale femeii cu scopul de a identifica și corecta oricare problemă pe care o are aceasta cu privire la dietă.
Sursa: Ghid de preventie - Stilul de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistența medicală primară, Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei, 2016 .
Urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prima aniversare. Tot in deplasare.

V-am rămas datoare cu povestea primei aniversări a lui Miss S, eveniment care s-a petrecut acum câteva luni bune, doar că spre rușinea m...