marți, 16 ianuarie 2018

Când are copilul febră

Cel mai greu pentru o mamă este să își vadă puiul bolnav, de aceea astăzi vom vorbi puțin despre febra la copii și bebeluși.

Oricât ar fi de mare sperietoare febra, trebuie să știm că ea este de fapt un semn că organismul a detectat un "intrus"(virus, bacterie) și că luptă cu acesta. Practic organismul uman are capacitatea de a distruge intrusul la temperaturi de peste 38℃. La peste 38.5℃ trebuie să intervenim cu antitermice, deoarece dacă va continua să crească temperatura, organismul poate fi afectat.

Cea mai corectă și precisă măsurare a temperaturii copilului se face intrarectal sau auricular, nu sunt utile/nu măsoară corect suzetele-teromometru. Până la 3 ani cel mai precis rezultat e obținut prin măsurarea intrarectala a temperaturii.

Valorile temperaturii celui mic pot fi interpretate astfel: până la 37.5℃ temperatura este normală, între 37.6℃ si 38℃ avem o stare subfebrilă, iar de la 38℃ putem spune că cel mic are febră, dar nu intervenim cu antitermice decât după 38.5℃.

Este foarte important de reținut ca în cazul copiilor sub 6 luni să luați legătura cu medicul pediatru imediat ce copilul depășește pragul de 38℃ și să nu administrați antitermice fără recomandarea exactă a pediatrului!


Ce să facem în caz de febră
- aerisim camera si scădem temperatura ambientală;
- dezbrăcăm copilul, îl lăsăm cât mai lejer, chiar și doar în scutec;
- facem un duș cu apă călduță;
- în cazul unei temperaturi peste 38.5℃ putem administra un antitermic ușor, pe care copilul l-a mai primit la indicația medicului pediatru și știm că îl tolerează(un antitermic nou, introdus "de capul nostru" poate duce la reacții adverse severe);
- monitorizăm temperatura din oră in oră;
- monitorizăm cu atenție copilul și urmarim simptome precum vomă, scaune moi, somnolență, apatie, iritabilitate, lipsa apetitului, semne de deshidratare(udă mai puține scutece decât de obicei).

Ce să nu facem în caz de febră
- nu plecăm cu copilul în stare febrilă la camera de gardă, eventual sunăm la Peditel sau la 112 pentru o ambulanță;
- nu oferim tratament antitermic preventiv(de exemplu la 37.5℃, după vaccin);
- nu facem împachetări cu oțet, spirt sau alte remedii băbești ❗ sunt extrem de periculoase, efectele adverse se încadrează de la arsuri până la deces;
- nu administrăm doua antitermice in acelasi timp (de exemplu Panadol si Nurofen);
- nu administrăm mai devreme de 8 ore doze ale unui antitermic cu aceeași substanță activă.

Când mergem la medic
- febră fără cauză evidentă care persistă mai mult de 72h;
- febră însoțită de simptome precum vomă, scaune moi, somnolență, apatie, iritabilitate, lipsa apetitului, semne de deshidratare;
- nou-născut(vârsta până la o lună);
- febră persistentă sau care nu cedează la antitermice.

Tu cum procedezi în caz de febră?


Urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prima aniversare. Tot in deplasare.

V-am rămas datoare cu povestea primei aniversări a lui Miss S, eveniment care s-a petrecut acum câteva luni bune, doar că spre rușinea m...